Strona główna
Dzisiaj jest: 26 maja 2019
Imieniny: Filipa, Pauliny
Dodaj do ulubionych Kontakt Książka teleadresowa Mapa serwisu Pomniejsz tekst Powiększ tekst Wersja do druku
Kalendarz zapowiedzi - główny zbiór
14 lutego 2019 
  "Tradycyjna kuchnia chłopska" - prelekcja etnograficzna w Czytelni Naukowej nr I
  miejsce:  Czytelnia Naukowa Nr 1
  Zapraszamy na prelekcję etnograficzną, którą zaprezentuje Elżbieta Piskorz-Branekova- etnografka, autorka wielu książek o polskiej kulturze ludowej, uznany autorytet w dziedzinie polskiego stroju ludowego oraz jego zdobnictwa.
Co jadano według włościańskiego jadłospisu? Podstawą były potrawy mączne, kasze, ziemniaki, mleko. W większej części kraju mięso i jajka przeznaczone były przede wszystkim na handel. Przyrządzano je co najwyżej, gdy ktoś w rodzinie zachorował, albo trzeba było podjąć ważnego gościa, np. księdza po kolędzie. Jedzenie miało przede wszystkim nasycić. Powszednim wyżywieniem były pokarmy zbożowe – chleb i kasze. Jeśli był urodzaj, to chleb wypiekano raz na tydzień lub dwa. Wiejski chleb najczęściej pieczono z mąki żytniej, białe pieczywo jedzono od święta. Powszechne też były podpłomyki, czyli placki z chlebowego ciasta. Codzienne jadano też zupy: polewki, bryje (zupy z rozgotowanej mąki lub kaszy z dodatkami) i barszcze. Barszczem nazywano długo każdą zupę o kwaskowatym smaku, do tej kategorii zaliczała się np. szczawiowa. Kolejny superfood to kapusta, kiszona czy też gotowana. Często podawana była w połączeniu z grochem. Na Mazowszu mawiano: „kiedy jest tylko groch w chałupie i kapusta w kłodzie, to bieda nie do bodzie, boć kapusta to nasza gospodyni, a groch to gospodarz". Poza tym dietę uzupełniały rośliny strączkowe takie jak: bób, fasola, soczewica. Wykorzystywano też w kuchni brukiew, pasternak, marchew, rzepę. Po wykładzie przewidziany jest poczęstunek i degustacja.
Jak mówi przysłowie: „Po dobrej strawie dobra i woda w stawie" i „Gdzie jest barszcz, kapusta, tam chata nie pusta".
Spotkanie realizowane w ramach projektu „Przystanek Kultura: wydarzenia kulturalne i artystyczne w Bibliotekach na Bródnie” z budżetu partycypacyjnego na rok 2019.
Wstęp wolny

Termin: 14.02.2019, godz. 17.00
Miejsce: Biblioteka Publiczna w Dzielnicy Targówek m.st. Warszawy, Oddział: Czytelnia Naukowa nr I, ul. Św. Wincentego 85
 
PWŚCPSN
  12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031
«  maj  »

Fundusze Europejskie Forum Przedsiębiorców na Targówku    park rzezby Społeczna Rada Kombatancka  Dzielnicowa Komisja <br />
      Dialogu Społecznego

system powiadomień    epuap    Karta Dużej Rodziny




 


Serwis www.targowek.waw.pl korzysta z plików cookies. Dowiedz się więcej o celu ich używania - przeczytaj naszą Politykę Prywatności. Korzystając ze strony wyrażasz zgodę na używanie cookie, zgodnie z aktualnymi ustawieniami przeglądarki. 
[RODO] Klauzula informacyjna o przetwarzaniu danych osobowych
W związku z realizacją wymogów Rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016 r. w sprawie ochrony osób fizycznych w związku z przetwarzaniem danych osobowych i w sprawie swobodnego przepływu takich danych oraz uchylenia dyrektywy 95/46/WE (ogólne rozporządzenie o ochronie danych „RODO”), informujemy o zasadach przetwarzania Pani/Pana danych osobowych oraz o przysługujących Pani/Panu prawach z tym związanych [dowiedz się więcej...]